Przepisy


                                                                    PRZEPISY

Jak już chyba wiadomo uwielbiam kawę. Uwielbiam pić ją nie tylko w kawiarniach, lecz także       
w domu praktycznie przy każdej możliwej okazji. Kawa jest dla mnie doskonały początkiem dnia, wspaniałym dodatkiem do spotkania ze znajomymi, pobudzeniem w senne dni, oraz po prostu czystą przyjemnością w płynie, której ciężko jest mi sobie odmówić. Przedstawię wam zatem kilka prostych, a zarazem pysznych przepisów, dzięki którym wizyta w kawiarni nie będzie już konieczna :) ( przy kliknięciu na nazwę kawy przekieruje was bezpośrednio na stronę z przepisem )

1. PIERNIKOWE LATTE
  
Składniki (na 1 szklankę):
  •  2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 70 ml gorącej wody
  •  łyżeczka przyprawy do piernika (takiej bez mąki)
  • 2 łyżeczki miodu
  •  150 ml mleka
  •  1 łyżeczka brązowego cukru
  •  szczypta cynamonu
Kawę zalać gorącą wodą, dodać łyżeczkę przyprawy piernikowej i posłodzić miodem - najlepiej zrobić to w jakimś naczynku z dzióbkiem. Mleko zagrzać z łyżeczką cukru, gorące spienić za pomocą spieniacza i odstawić, aż warstwa piany oddzieli się od warstwy mleka. Powoli wlewać kawę - jeśli będziecie mieli szczęście, może nawet uzyskacie trzy warstwy w stylu latte macchiatto. Wierzch kawy posypać cynamonem.

2.KARMELOWE FRAPPUCCINO


Składniki (na 3 szklanki 200 ml ):
  • kawa: 4 łyżeczki kawy instant zaparzone w pół szklanki wody
  • 1,5 szklanki lodów waniliowych
  • 2 szklanki lodu
  • 5 łyżek dulce de leche (masa karmelowa z puszki)
Kawę zaparzyć i schłodzić do temperatury lodówkowej. Zmiksować blenderem lub foodprocesorem z resztą, aż składniki się połączą, a lód pokruszy. Podawać natychmiast  z bitą śmietaną.

3.POMARAŃCZOWA MOCHA

Składniki :
  • skórka z 1/4 pomarańczy (odkrojona)
  • 1 espresso (może być podwójne)
  • 200 ml mleka (używam 2%)
  • 2 łyżeczki kakao (niesłodzonego, jak do ciast)
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • szczypta cynamonu
  • szczytpa gałki muszkatołowej
Opcjonalnie:
  • bita śmietana
  • kandyzowana  / otarta skórka pomarańczowa
Przy użyciu noża lub obieraczki do warzyw zdejmujemy skórkę z pomarańczy (tylko pomarańczowa część, bez białej - albedo - która jest gorzka). Wkładamy skórkę do gorącej kawy. Podgrzewamy na małym gazie przez 5 minut, po czym wyciągamy i wyrzucamy skórkę.W małej miseczce mieszamy ze sobą cukier, kakao i cynamon. Dodajemy wraz z podgrzanym mlekiem do gorącej kawy. Mieszamy aż cukier się rozpuści, a pozostałe składniki dobrze połączą.Kawę przelewamy do kubka.Opcjonalnie dekorujemy bitą śmietaną i paseczkami otartej skórki pomarańczowej lub kandyzowanej.

4. CHAI LATTE ( Z CYNAMONEM, IMBIREM I KARDAMONEM)

Składniki:
  • 1 kubek wody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • około 12 goździków
  • 2 łyżeczki cukru (niekoniecznie)
  • 2/3 kubka mleka
  • 3 łyżeczki ulubionej herbaty
Gotujemy wodę, wraz z przyprawami w małym rondelku. Przykrywamy i zmniejszamy ogień . Gotujemy wolno około 10 minut. Dodajemy cukier, znów gotujemy, następnie herbatę ( UWAGA nie dodajemy wszystkiego na raz!). Zdejmujemy rondelek z ognia i całkiem przykrywamy. Parzymy herbatę około 3 minuty.Odcedzamy i przelewamy do dzbanka. Podgrzewamy mleko, tak by było ciepłe, ale nie gorące. W innym wypadku nie otrzymamy efektu spienienia. Przy pomocy spieniaczki do mleka/miksera spieniamy mleko. Do spienionego mleka dolewamy herbatę z przyprawami. I oto nasza świeżutka, gorąca, domowa Chai Latte jest gotowa do degustacji!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz