PRZEPISY
Jak już chyba wiadomo uwielbiam kawę. Uwielbiam pić ją nie tylko w kawiarniach, lecz także
w domu praktycznie przy każdej możliwej okazji. Kawa jest dla mnie doskonały początkiem dnia, wspaniałym dodatkiem do spotkania ze znajomymi, pobudzeniem w senne dni, oraz po prostu czystą przyjemnością w płynie, której ciężko jest mi sobie odmówić. Przedstawię wam zatem kilka prostych, a zarazem pysznych przepisów, dzięki którym wizyta w kawiarni nie będzie już konieczna :) ( przy kliknięciu na nazwę kawy przekieruje was bezpośrednio na stronę z przepisem )
w domu praktycznie przy każdej możliwej okazji. Kawa jest dla mnie doskonały początkiem dnia, wspaniałym dodatkiem do spotkania ze znajomymi, pobudzeniem w senne dni, oraz po prostu czystą przyjemnością w płynie, której ciężko jest mi sobie odmówić. Przedstawię wam zatem kilka prostych, a zarazem pysznych przepisów, dzięki którym wizyta w kawiarni nie będzie już konieczna :) ( przy kliknięciu na nazwę kawy przekieruje was bezpośrednio na stronę z przepisem )
1. PIERNIKOWE LATTE
Składniki (na 1 szklankę):
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 70 ml gorącej wody
- łyżeczka przyprawy do piernika (takiej bez mąki)
- 2 łyżeczki miodu
- 150 ml mleka
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- szczypta cynamonu
Kawę zalać gorącą wodą, dodać łyżeczkę przyprawy piernikowej i posłodzić
miodem - najlepiej zrobić to w jakimś naczynku z dzióbkiem. Mleko
zagrzać z łyżeczką cukru, gorące spienić za pomocą spieniacza i
odstawić, aż warstwa piany oddzieli się od warstwy mleka. Powoli wlewać
kawę - jeśli będziecie mieli szczęście, może nawet uzyskacie trzy
warstwy w stylu latte macchiatto. Wierzch kawy posypać cynamonem.
2.KARMELOWE FRAPPUCCINO
Składniki (na 3 szklanki 200 ml ):
- kawa: 4 łyżeczki kawy instant zaparzone w pół szklanki wody
- 1,5 szklanki lodów waniliowych
- 2 szklanki lodu
- 5 łyżek dulce de leche (masa karmelowa z puszki)
Kawę
zaparzyć i schłodzić do temperatury lodówkowej. Zmiksować blenderem lub
foodprocesorem z resztą, aż składniki się połączą, a lód pokruszy.
Podawać natychmiast z bitą śmietaną.
3.POMARAŃCZOWA MOCHA
Składniki :
- skórka z 1/4 pomarańczy (odkrojona)
- 1 espresso (może być podwójne)
- 200 ml mleka (używam 2%)
- 2 łyżeczki kakao (niesłodzonego, jak do ciast)
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- szczypta cynamonu
- szczytpa gałki muszkatołowej
Opcjonalnie:
- bita śmietana
- kandyzowana / otarta skórka pomarańczowa
Przy użyciu noża lub obieraczki do warzyw zdejmujemy skórkę z pomarańczy
(tylko pomarańczowa część, bez białej - albedo - która jest gorzka). Wkładamy skórkę do gorącej kawy. Podgrzewamy na małym gazie przez 5 minut, po czym wyciągamy i wyrzucamy skórkę.W małej miseczce mieszamy ze sobą cukier, kakao i cynamon. Dodajemy wraz z
podgrzanym mlekiem do gorącej kawy. Mieszamy aż cukier się rozpuści, a
pozostałe składniki dobrze połączą.Kawę przelewamy do kubka.Opcjonalnie dekorujemy bitą śmietaną i paseczkami otartej skórki pomarańczowej lub kandyzowanej.
4. CHAI LATTE ( Z CYNAMONEM, IMBIREM I KARDAMONEM)
Składniki:
- 1 kubek wody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka kardamonu
- około 12 goździków
- 2 łyżeczki cukru (niekoniecznie)
- 2/3 kubka mleka
- 3 łyżeczki ulubionej herbaty
Gotujemy wodę, wraz z przyprawami w małym
rondelku. Przykrywamy i zmniejszamy ogień . Gotujemy wolno około 10
minut. Dodajemy cukier, znów gotujemy, następnie herbatę ( UWAGA nie
dodajemy wszystkiego na raz!). Zdejmujemy rondelek z ognia i całkiem
przykrywamy. Parzymy herbatę około 3 minuty.Odcedzamy i przelewamy do dzbanka.
Podgrzewamy mleko, tak by było ciepłe, ale nie gorące. W innym wypadku
nie otrzymamy efektu spienienia. Przy pomocy spieniaczki do
mleka/miksera spieniamy mleko. Do spienionego mleka dolewamy herbatę z
przyprawami. I oto nasza świeżutka, gorąca, domowa Chai Latte jest
gotowa do degustacji!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz